Vitbalanseringskopp för titthålsoperationer (Video)

20 februari 2019

Vitbalanseringskopp för titthålsoperationer (Video)

Sluta slösa tid!

Anette Civilis som är operationssjuksköterska i Helsingborg fick en strålande idé att ta fram ett redskap för att underlätta vitbalansering av kirurgkameror under operation. Hon tog kontakt med Innovation Skåne som tillsammans med Wing Plast utvecklade en vitbalanseringskopp.

Har man en vitbalanseringkopp kan man på ett enkelt och snabbt sätt göra en ny vitbalansering.

Endoskopiska operationer

Vid endoskopiska operationer använder man en kamera som man kopplar till en optik och en ljusledare. De här delarna är unika, och för att få en bra bildkvalitet måste man vitbalansera som en del i processen för uppstart.

När man vitbalanserar använder man vanligtvis en kompress. Det är inte det lättaste att få en slät och vit yta med en kompress. Det blir ofta lite skuggor, och det är svårt att skydda optiken från det omgivande ljuset.

Så av den anledningen funderade Anette om man kunde få till en steril vitbalanseringkopp. Gärna en engångs, som man kan använda under operation och på ett snabbt och enkelt sätt vitbalansera. Ibland måste man också vitbalansera om under operationen. Det är ett irritationsmoment om det tar för långt tid, operatörerna står och väntar på att få tillbaka optiken och få en bra bild.

”Har man en vitbalanseringskopp kan man på ett enkelt och snabbt sätt göra en vitbalansering.”

Med anledning av detta tog Anette kontakt med Innovation Skåne, som tillsammans med henne och Wing Plast har tagit fram en engångsprodukt som man kan använda när man vitbalanserar vid endoskopiska operationer.

Det här är en vitbalanseringskopp. Den är engångs, lätt att använda och steril såklart.

Anette och hennes team har använt vitbalanseringskoppen under en testperiod med ett positivt resultat. De upplever också att de får en bättre bildkvalitet.

En annan fördel är att det går snabbt och enkelt att vitbalansera.

För mer information om produkten, klicka här: VITBALANSERINGSKOPP